Skip to content
<p>ISTORIJA</p>
ISTORIJA

Sve je počelo 1921. godine kada je pronalazač Edmond Mišel stajao na polju šećerne trske u Luizijani, u Americi. Posmatrao je kako radnici koriste mačete kako bi ručno probili put kroz gustu, žilvu šećernu trsku. Bio je to težak, težak zadatak. Svedočivši tome, Mišel je verovao da mora postojati lakši način. Ta misao je kasnije dovela do osnivanja Skil Corporation.

1921

1921

Kasnije je u svojoj radionici u Nju Orleansu razvio mehanizovanu mačetu. Ali da bi ta ideja funkcionisala, shvatio je da sečivo mora nekako da se okreće. Uskoro je počeo da unapređuje svoju originalnu ideju i 1923. godine razvio je prvu ručnu električnu testeru na svetu. Jedne novine u Nju Orleansu objavile su kratak članak o tom pronalasku. 

Džozef V. Salivan, koji se bavio razvojem poljoprivrednih farmi, pročitao je članak dok je putovao od Mineapolisa do Floride. Pošto je smatrao da je ideja sjajna, krenuo je pravo u Nju Orleans da pronađe Edmonda Mičela. 

1924

1924

Nakon dodatnih poboljšanja ručne električne testere, Edmond Mičel i Džozef V. Saliven osnovali su 1924. godine kompaniju pod nazivom „The Michel Electric Handsaw Company“. Svoj revolucionarni pronalazak nazvali su „Skilsaw“. 

1926

1926

Edmond Mičel je želeo da nastavi sa onim što je najviše voleo: pronalascima. Napustio je kompaniju 1926. godine. Te godine je naziv „The Michel Electric Handsaw Company“ promenjen u „SKILSAW Incorporated“. Do kraja te godine proizvedeno je već 2.000 kružnih testera. 

1928

1928

Te godine je u proizvodnji električnih alata prvi put upotrebljen liveni aluminijum. Kompanija SKIL bila je pionir u primeni aluminijuma koji je alat učinio lakšim i čvršćim. U to vreme su uvedena i mnoga bezbednosna poboljšanja. Prva prenosna kružna električna testera, „Model E“, razvijena je 1928. godine. 

1934

1934

Posle nekoliko godina bavljenja samo prodajom kružnih testera, 1934. godine kompanija SKIL je uvela svoje prve električne bušilice. 

1936

1936

Kompanija SKIL je uvela program osiguranja i penzioni plan za svoje radnike 1936. godine. To je bilo veoma napredno za vreme u kojem su poslovi još uvek bili retki, a kompanije svojim radnicima nisu davale nikakve dodatne pogodnosti. 

1937

1937

Kružna testera „Model 77“, koja je kasnije postala referentni proizvod kompanije SKIL, prvi put je proizvedena 1937. godine. To je bio čvrst i pouzdan alat koji je ubrzo postao industrijski standard. Trgovci su ga nazvali najboljom prenosnom električnom testerom dostupnom u to doba. 

1947

1947

Asortiman proizvoda kompanije SKIL dodatno je proširen proizvodima kao što su odvijači, udarni ključevi, električne bušilice i čekići, brusilice, rezači žive ograde, različite vrste kružnih testera i različit pripadajući pribor! 

1952

1952

Naziv kompanije „SKILSAW Incorporated“ promenjen je u „Skil Corporation“, što je odražavalo mnoge različite proizvode i stotine modela koji su se proizvodili. Naziv „SKILSAW“ registrovan je kao zaštitni znak kompanije. 

1961

1961

Zahvaljujući pozitivnim izvoznim trendovima, kompanija SKIL je odlučila da osnuje sopstvenu organizaciju u Evropi, pa je 1961. godine otvoren Skil Nederland N.V. u Bredi (u Holandiji). Džon V. Salivan, unuk osnivača Džozefa Salivana, imenovan je za generalnog direktora. Do kraja te godine kompanija SKIL je proširila svoje aktivnosti otvaranjem brojnih poslovnica širom Evrope. Centar u Bredi je postao sedište za Evropu, koje je pokrivalo tržište celog kontinenta. 

1966

1966

Bolton Salivan, sin suosnivača Džozefa Salivana, posetio je sedište kompanije SKIL u Bredi. Godine 1966. kompanija SKIL je proizvela svoj 10-milioniti električni alat. 

1996

1996

Godine 1996. godine kompaniju SKIL je kupila kompanija Robert Bosch GmbH. 

2008

2008

Kompanija SKIL Europe predstavila je svoju liniju proizvoda „SKIL Masters“. To je značilo da je SKIL Europe uz svoje proizvode iz linije „uradi sam“ počela da nudi i alate za profesionalne korisnike. 

2011

2011

U Evropi su ponovo počeli da se prodaju baštenski alati kompanije SKIL. Kompletan asortiman baštenskih proizvoda ima jedinstveni „Easy Storage System“ kompanije SKIL, za praktično skladištenje alata koje štedi prostor. 

2017

2017

Kompanija Chervon (HK) Ltd. kupila je kompaniju SKIL 2017. godine. Misija kompanije Chervon je da kontinuirano pravi inovativne proizvode, što izvanredno odgovara fokusu kompanije SKIL na razvoju pametnih proizvoda koji su pristupačni i jednostavni za korišćenje.