Skip to content

Onderhoud tuingereedschap

Het uitbesteden van een klus kan behoorlijk in de kosten lopen terwijl je met de juiste aanpak zelf ook een heleboel kan bereiken. Bespaar tijd en geld door gebruik te maken van de handige stappenplannen van SKIL. De stappenplannen zijn opgedeeld in categorieën die te maken hebben met klussen in en rondom het huis met een duidelijke uitleg van A tot Z.

Klik op één van onze stappenplannen en ga meteen aan de slag.

 1. Opbergen van tuingereedschap

  Berg tuingereedschap en tuinapparatuur slim op na gebruik. Sommige gereedschappen kunnen immers snel bot worden als ze rondslingeren of op de vloer staan/liggen en scherp gereedschap werkt altijd veiliger, gemakkelijker en beter. Zorg ervoor dat al je gereedschap schoon en droog is om roestvorming te voorkomen.

  Veel tuingereedschappen hebben speciale opbergsystemen voor aan de wand of in een kast. Zo beschikken de tuingereedschappen van SKIL over het ‘Easy Storage’ ontwerp, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden opgeruimd en na gebruik bijna geen ruimte in beslag nemen. Maak hier gebruik van en plaats je gereedschappen niet te dicht op elkaar.

 2. Reinigen van tuingereedschap

  Verwijder na gebruik altijd de stekker uit het stopcontact of haal de accu uit het apparaat en maak je tuingereedschap altijd uitvoerig schoon. Borstel en spoel restjes af en haal daarna een doek met een beetje olie over het gereedschap. Smeer metalen onderdelen regelmatig in met huishoudolie of metaalolie; houten stelen vet je twee keer per jaar in met lijnzaadolie.

  Droog na het reinigen je gereedschap altijd goed af om roestvorming te voorkomen. Mocht na een tijd toch roest ontstaan, dan kun je dit verwijderen met fijn schuurpapier. 

 3. Snoeigereedschap extra reinigen

  Voor snoeigereedschap is een goede reiniging extra van belang. Op die manier voorkom je dat eventuele bacteriën van de ene op de andere plant worden overgedragen en dat ziekten zich kunnen verspreiden. Verwijder hars en sappen na iedere snoeibeurt met afwasmiddel of wasbenzine. Breng daarna met een doek metaalolie aan op de messen en spuit de bewegende delen en scharnieren eventueel in met kruipolie.

 4. Tuingereedschap scherp houden

  Gebruik voor elke klus het juiste accessoire. Voor je eigen veiligheid, gemak en moeiteloos gebruik van de gereedschappen dien je deze goed scherp te houden. Je snoeigereedschap wordt namelijk bot als je er opgespat zand of te dikke takken mee snoeit. Vervang zaagjes regelmatig en slijp snoeischaren en takkenscharen altijd met een slijpsteen of een bijlvijl aan het begin of het eind van het seizoen. 

 5. Machineonderhoud

  Onderhoud ook je tuinmachines, zoals een elektrische grasmaaier of een hakselaar, goed om onveilige situaties te voorkomen. Controleer na gebruik altijd je tuinmachines op gebogen, gebroken of beschadigde onderdelen. Hoe klein beschadigingen of scheurtjes ook zijn, een gevaarlijke situatie ontstaat snel. Mocht er aan je tuingereedschap iets kapotgaan, probeer dan niet zelf te sleutelen, maar laat een professional naar je machine kijken.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Onderhoud tuingereedschap

4.1
4.1 of 5

68 Aantal stemmen

 • 5
  46
 • 4
  7
 • 3
  2
 • 2
  1
 • 1
  12