Skip to content
<p>EEN STUKJE GESCHIEDENIS</p>
EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Het begon allemaal in 1921 toen uitvinder Edmond Michel in een suikerrietveld stond in Louisiana, Amerika. Hij zag hoe de arbeiders met machetes het dikke en stugge suikerriet met de hand om moesten hakken, het was zwaar en rugbrekend werk. Hij dacht dat er een makkelijkere manier moest zijn om dit te doen. Deze gedachte luidde uiteindelijk het begin in van de Skil Corporation.

1921

1921

Later, in zijn werkplaats in New Orleans, ontwikkelde hij een gemechaniseerde machete. Om het idee echter te laten slagen bedacht hij dat het blad moest kunnen draaien. Hij begon met het verbeteren van het model en in 1923 had hij ’s werelds eerste elektrische handzaag ontwikkeld. Een krant in New Orleans besteedde een kort artikel aan zijn uitvinding.

Joseph W. Sullivan, een ontwikkelaar van landbouwgrond, las het krantenartikel toen hij onderweg was van Minneapolis naar Florida. Hij vond het een geweldig idee en ging direct naar New Orleans om Edmond Michel op te zoeken.

1924

1924

Na het verder verbeteren van de elektrische handzaag werd in 1924 ‘The Michel Electric Handsaw Company’ opgericht door Edmond Michel en Joseph W. Sullivan. Hun revolutionaire zaag kreeg de naam 'Skilsaw'.

1926

1926

Edmond Michel wilde verder gaan met wat hij het liefste deed: uitvinden. Hij verliet het bedrijf in 1926. Datzelfde jaar werd de naam 'The Michel Electric Handsaw Company' veranderd in 'SKILSAW Incorporated'. Tegen het einde van het jaar waren er al 2000 cirkelzagen geproduceerd.

1928

1928

In dit jaar werd voor het eerst gegoten aluminium gebruikt in de productie van elektrisch gereedschap. SKIL was hierin een pionier. Het gereedschap werd door het aluminium lichter en duurzamer. Daarnaast werden diverse veiligheidsaanpassingen doorgevoerd. Dit jaar werd ook de eerste mobiele, elektrische cirkelzaag, ‘Model E’, ontwikkeld.

1934

1934

Nadat SKIL jarenlang alleen cirkelzagen op de markt had gebracht, werden er vanaf 1934 voor het eerst ook boormachines geproduceerd.

1936

1936

SKIL introduceerde een verzekeringspakket en een pensioenplan voor zijn werknemers. Die regeling was erg vooruitstrevend voor de tijd, banen waren nog schaars en bedrijven gaven hun werknemers geen extra voordelen.

1937

1937

De inmiddels beroemde ‘Model 77’ cirkelzaag werd voor het eerst in 1937 geproduceerd. Dit gereedschap, sterk en betrouwbaar, werd een standaard in de industrie. Werklui noemden het de beste draagbare elektrische zaag van dat moment.

1947

1947

Het assortiment van SKIL werd verder uitgebreid met verschillende producten, zoals schroevendraaiers, slagmoersleutels, boormachines, hamers, slijpmachines, heggenscharen, diverse modellen cirkelzagen en vele accessoires!

1952

1952

De naam van het bedrijf ‘SKILSAW Incorporated’ werd veranderd naar ‘Skil Corporation’, om de vele verschillende producten en honderden modellen die het bedrijf produceerde beter te weerspiegelen. ‘SKILSAW’ werd behouden als merknaam en bedrijfsmerk.

1961

1961

Door gunstige ontwikkelingen van de export werd er besloten een eigen organisatie in Europa op te bouwen, en in 1961 werd de vestiging Skil Nederland N.V. in Breda geopend. De heer John W. Sullivan, kleinzoon van de oprichter Joseph Sullivan, werd hier algemeen directeur. Tegen het einde van het jaar breidde SKIL uit in heel Europa met vele verkoopkantoren. Het kantoor in Breda diende als hoofdvestiging van waaruit heel Europa bediend werd.

1966

1966

Bolton Sullivan, de zoon van medeoprichter Joseph Sullivan, kwam in Breda op bezoek bij het hoofdkantoor van SKIL. In 1966 werd tevens het 10 miljoenste SKIL gereedschap geproduceerd.

1996

1996

In dit jaar werd SKIL overgenomen door Robert Bosch GmbH.

2008

2008

SKIL Europa introduceert ‘SKIL Masters’. Met SKIL Masters voegt SKIL Europa, naast het doe-het-zelf productprogramma nu ook een reeks professioneel gereedschap aan het assortiment toe.

2011

2011

SKIL tuingereedschap wordt geherintroduceerd in Europa. SKIL biedt hiermee een volledig tuinassortiment dat wordt gekenmerkt door het ‘Easy Storage Systeem’; een systeem waarmee het tuingereedschap eenvoudig en ruimtebesparend kan worden opgeborgen.

2017

2017

SKIL is in 2017 overgenomen door Chervon (HK) Ltd. Chervons missie is om voortdurend innovatieve producten te creëren, wat overeenkomt met de focus van SKIL op de ontwikkeling van intelligente producten die betaalbaar en gemakkelijk te hanteren zijn.