Skip to content

Metaal verven

Het uitbesteden van een klus kan behoorlijk in de kosten lopen terwijl je met de juiste aanpak zelf ook een heleboel kan bereiken. Bespaar tijd en geld door gebruik te maken van de handige stappenplannen van SKIL. De stappenplannen zijn opgedeeld in categorieën die te maken hebben met klussen in en rondom het huis met een duidelijke uitleg van A tot Z.

Klik op één van onze stappenplannen en ga meteen aan de slag.

 1. Binnen

  Een verwarmingsradiator aanpassen aan de nieuwe kleuren in je kamer, is heel goed mogelijk (zie tevens het stappenplan ‘radiatorombouw maken’). Beschadigde plaatsen schuur je op ontvet het en bedek je met metaalgrondverf. Daarna de gehele radiator goed ontvetten. Vanzelfsprekend moet de radiator koud zijn om te verven. Je lakt de radiator met speciale radiatorlak verkrijgbaar in verschillende bijpassende kleuren. Radiatorlak is speciaal voor gebruik op je radiator en de verwarmingsbuizen. De lak is bestand tegen hitte, verkleuring en vroegtijdig afbladderen.

 2. Buiten

  Metalen die zich buiten bevinden zoals; balkonhekken, tuinhekken, prieeltjes, garagedeuren enz. worden bloot gesteld aan weer en wind. Het is dus begrijpelijk dat het metaal een keer gaat oxideren of roesten. Metaal vraagt daarom regelmatig onderhoud en vernieuwing.


  Roest verwijderen
  Roest en oxidatie, meestal bij de lassen, kan je gemakkelijk verwijderen met een staalborstel met de hand of op een boormachine gemonteerd. Een alternatief bij vlakke hekken is de verfstripper met reinigingsschijf. Gebruik stofmasker en veiligheidsbril en handschoenen. Verwijder alle roestdelen, anders komt het onherroepelijk terug. Roestvorming begint meestal aan de randen en opgelaste elementen, daar moet je dan ook de meeste aandacht aan besteden en is vaak lastig te bewerken.

 3. Roestwering

  Om roestvorming tegen te gaan moet je een roestwerende primer of menie aanbrengen. Dit gaat het beste met een kleine ronde kwast. Doe dit zeer zorgvuldig en schilder in kleine lagen en hoeveelheden, om uitlopen te voorkomen. De uiteindelijke laklaag blijft dan langer zitten.

 4. Metaal verven buiten

  Als de primer goed is opgedroogd kun je de laklaag aanbrengen. Je kiest daarvoor metaalverf, deze biedt een goede bescherming tegen corrosie bij een matige belasting. Vermijdt schilderen in de felle zon: de verf droogt dan te snel, waardoor kleine barstjes in de verflaag ontstaan. Begin in de hoeken en kanten en gebruik een ronde kwast die je slechts 1cm in de verf doopt. Zorg dat de verflaag er niet te dik, in een keer wordt opgebracht. Schilder liever in 2 of meerdere laklagen, deze metaalverven zijn meestal overschilderbaar na ±16 uur. Regelmatige controle op roest en het direct verwijderen met een staalborstel en bijschilderen, geeft uitstel op groot onderhoud.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Metaal verven

3.8
3.8 of 5

299 Aantal stemmen

 • 5
  146
 • 4
  67
 • 3
  22
 • 2
  16
 • 1
  48