Skip to content

Klemmende deuren of ramen verhelpen

Het uitbesteden van een klus kan behoorlijk in de kosten lopen terwijl je met de juiste aanpak zelf ook een heleboel kan bereiken. Bespaar tijd en geld door gebruik te maken van de handige stappenplannen van SKIL. De stappenplannen zijn opgedeeld in categorieën die te maken hebben met klussen in en rondom het huis met een duidelijke uitleg van A tot Z.

Klik op één van onze stappenplannen en ga meteen aan de slag.

 1. Scharnieren

  Het klemmen kan zowel bij ramen als bij deuren voorkomen. Gemakshalve bespreken we hier over deuren omdat de oplossing vaak hetzelfde is.
  Kijk eerst of de deur aan de boven- of aan de onderkant klemt. Het scharnier kan namelijk loszitten of er kan een schroefkop uitsteken, waardoor je deur scheef hangt en klemt. Kun je de scharnierschroeven niet goed vast zetten en zijn de gaten te groot geworden, vervang ze dan door langere of dikkere schroeven met dezelfde schroefkop afmetingen of vul het gat op met een lucifer. Ook is het mogelijk dat de scharnieren zijn uitgesleten. Als je nieuwe scharnieren plaatst, komt de deur waarschijnlijk weer in de goede positie.

 2. Verbindingen

  Als de deur bovenaan klemt, is het niet altijd nodig om de deur eruit te halen. Een beetje hout wegschuren of schaven is dan genoeg. Controleer ook of het kozijn nog haaks staat en of de hoekverbindingen van het draaiende gedeelte nog goed vastzitten. Misschien steekt het slot, of het slotplaatje, iets te ver uit en moet je het slotgat met een houtbeitel wat dieper maken.

 3. De breedte aanpassen

  Normaal zit er tussen de breedte van de deur en het kozijn ongeveer 6 mm speling. Om dat te controleren, plaatsen we een latje van 6 mm tegen de scharnierkant van de deur en het kozijn. Je ziet nu wat de speling werkelijk is. Is dit te weinig dan kun je aan de slotzijde een potloodlijn trekken langs het kozijn op de deur. Leg de deur op de schragen en schaaf zorgvuldig langs de getrokken lijn de deur op maat. Werk de deur af met beits of verf.

 4. De hoogte inkorten

  Als je de scharnieren en verbindingen hebt gecontroleerd en de deur toch nog klemt, rest alleen nog de schaaf of de zaag. Tik met een hamer en een drevel de scharnierpennen uit de deur. Plaats de deur tegen het kozijn op een latje met een hoogte van 2 mm en controleer of de deur gelijkloopt met het kozijn. Is dit niet het geval, dan moet je aanstrepen waar het knelpunt zit en de deur daar iets afschaven.

 5. Hoekverbindingen

  Als de deur verzakt is, kun je de deur van raamhoeken voorzien. Tik met een hamer en een drevel de scharnierpennen uit de deur. Plaats de deur tegen het kozijn op houten wiggen en zet de deur gelijk en haaks met het kozijn. Er vanuit gaande dat de kozijnen recht en haaks staan, kun je de deur voorzien van hoekverbindingen. Bepaal de plaats van de vier hoekverbindingen en teken ze af. Maak de uitsparingen met een houtbeitel of een elektrische bovenfrees. Schilder de hoekverbindingen (indien niet verzinkt) met een corrosiebeschermende verf. Vul de ruimte op met 2-componentenlijm en zet de raamhoeken vast met houtschroeven. Na het drogen glad schuren, plamuren en schilderen.

 6. Tips om klemmende deuren of ramen te verhelpen

  - Klemt de deur maar een klein beetje aan de onderzijde, dan kun je ook een stuk grof schuurpapier (al dan niet op een plankje) onder de deur neerleggen. Als je de deur een aantal keren heen en weer beweegt is je klemprobleem opgelost.


  - Overweeg bij het vervangen van scharnieren van naar buiten openende ramen en deuren anti-inbraak scharnieren, deze met een extra pin/ dievenklauw en gat verbinding zorgt ervoor dat als inbrekers de scharnierpennen verwijderen het raam of de deur niet uit het kozijn genomen kan worden.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Klemmende deuren of ramen verhelpen

3.7
3.7 of 5

196 Aantal stemmen

 • 5
  95
 • 4
  43
 • 3
  11
 • 2
  3
 • 1
  44