Skip to content

Gordijnrail ophangen

Het uitbesteden van een klus kan behoorlijk in de kosten lopen terwijl je met de juiste aanpak zelf ook een heleboel kan bereiken. Bespaar tijd en geld door gebruik te maken van de handige stappenplannen van SKIL. De stappenplannen zijn opgedeeld in categorieën die te maken hebben met klussen in en rondom het huis met een duidelijke uitleg van A tot Z.

Klik op één van onze stappenplannen en ga meteen aan de slag.

 1. De juiste plaats kiezen

  Afhankelijk van de beschikbare ruimte en voorkeur, kan je de gordijnrail op verschillende manieren voor het raam plaatsen.

  1. Op het kozijn
  Plaats de hoekbeugels op het kozijn.

  2. In het kozijn
  Plaats de railbeugel in het kozijn, voor het glas.

  3. Op de muur
  Plaats de hoekbeugels boven het raam, tegen de muur.

  4. Van muur tot muur
  Plaats de hoekbeugels op de muur of tegen het plafond over de volledige muurbreedte. Zo bedek je met het gordijn de volledige muur.

 2. Welke soorten gordijnrails zijn er?

  Er zijn verschillende gordijnrails, beugels en runners verkrijgbaar die gebaseerd zijn op twee systemen, in volgorde van afbeelding;

  Stalen U-rail:
  De rollers en stoppers, schuiven in het u-profiel en zijn minder zichtbaar.

  I-rail:
  De rollers en stoppers, schuiven op de onderzijde van het i-profiel en zijn zichtbaar aan de buitenzijde.

  Aluminium U-rail:
  De glijders en stoppers, schuiven in het u-profiel en zijn minder zichtbaar.

 3. Raillengte bepalen

  Om het raam vrij te houden als je de gordijnen openschuift, moet je aan weerszijde van het raam ongeveer 20 cm bijtellen. De gordijnrail wordt dan dus 40 cm langer dan het raam inclusief kozijnen. De beugels kun je op 10 cm van de uiteinden van de gordijnrail bevestigen. Plaats een beugel om de 50 cm. Zo is de verdeling het mooist en de gordijnrail zal niet doorbuigen als de gordijnen hangen.

 4. Gordijnrail op maat maken

  Zaag het gordijnrail met de platte zijde naar boven gericht op de gewenste lengte af.

 5. Railafstand vanaf de muur

  Om het gordijn vrij te laten hangen van de muur, neem je 7 cm ruimte. Gebruik je een dubbele gordijnrail, bijvoorbeeld bij extra overgordijnen, dan moet je bij die 7 cm weer 5 cm bijtellen.

 6. Het plaatsen van de railsteunen tegen kozijn of muur

  Bepaal de plaats van de eerste beugel, markeer de boorgaten en boor de gaten met een dunne houtboor voor, mits je de beugel op het kozijn plaatst. In het geval van een stenen muur gebruik je een 6 mm steenboor en gebruik je pluggen. Hierna schroef je de eerste beugel gedeeltelijk vast. Steek de gordijnrail in de beugel en stel de rail met een waterpas horizontaal. Hierna markeer je de plaats van de tweede beugel. Let er op dat de linker- en rechter beugel op gelijke afstand van het kozijn zitten.

 7. Het plaatsen van de railsteunen tegen het plafond

  Bepaal het midden van het raamkozijn en markeer (met een winkel- of hoekhaak) het midden op het plafond. Vanuit dat midden meet je de beugelafstand naar links en naar rechts. Let op de beugelafstand van het raam voor voldoende vrijloop van de gordijnen. Plafondbeugels zijn ook verkrijgbaar voor dubbele gordijnrails.

 8. Stappentip

  Let op dat plafonds van beton kunnen zijn, heel hard dus. Hier heb je dan echt een boorhamer voor nodig. Plafonds kunnen ook hol of van gipsplaat zijn, hier moet je dan vlinderpluggen gebruiken. Zie verder artikel ‘Werken met pluggen’.
 9. Runners, glijders en haakjes

  Het gordijn wordt aan de glijders of rollers gehaakt (zie railsoorten bij stap 2). Er zijn verschillende typen runners, glijders en rollers, maar de werking is hetzelfde. Je steekt een gordijnhaakje door het gordijnband van het gordijn, kantelt het met het haakje naar voren en steekt die in de runner. Aan de twee uiteinden van de gordijnrail schroef je stoppers, leverbaar in diverse uitvoeringen. De stoppers voorkomen dat de runners uit de gordijnrail lopen.

 10. Een gordijnkoof plaatsen

  Als je de bovenzijde van de gordijnen niet wil zien, kun je een gordijnkoof plaatsen. Je kunt de koof met een kleine beugel aan dezelfde railsteunen monteren, mits deze niet te zwaar is. Voor de afwerking kun je aan het eind van de koof de hoeken netjes afwerken door terug te vouwen tegen de muur.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Gordijnrail ophangen

3.7
3.7 of 5

318 Aantal stemmen

 • 5
  152
 • 4
  66
 • 3
  21
 • 2
  21
 • 1
  58