Skip to content

Boren in steen of glas

Het uitbesteden van een klus kan behoorlijk in de kosten lopen terwijl je met de juiste aanpak zelf ook een heleboel kan bereiken. Bespaar tijd en geld door gebruik te maken van de handige stappenplannen van SKIL. De stappenplannen zijn opgedeeld in categorieën die te maken hebben met klussen in en rondom het huis met een duidelijke uitleg van A tot Z.

Klik op één van onze stappenplannen en ga meteen aan de slag.

  1. De steenboor

    De steenboor herken je aan de verdikte vleugels aan de punt. Bij een harde ondergrond schakel je het klopmechanisme op de boormachine in. Voor baksteen en wandtegels kun je gewone steenboortjes gebruiken. Om grote gaten te boren, is het verstandig om eerst voor te boren met een 4 mm steenboor.

  2. De betonboor

    Het verschil tussen een steen- en betonboor zit voornamelijk in de punt. Beide boren snijden eigenlijk niet maar beitelen met de stompe boorpunt. Bij een steenboor is de punt van hardmetaal en bij de betonboor is de punt van diamant of Widia. Door deze zeer harde punt is de boor geschikt voor beton, keramiek, graniet en tegels. Er zijn ook professionele betonboren met 3 snijtanden. Deze zijn zelfs geschikt voor gewapend beton. Andere boren voor zeer harde materialen zijn de SDS+ boren. SDS+ boren zijn alleen te gebruiken in combinatie met een boorhamer.

  3. Variabele gatenzaag

    Voor grotere gaten in steen, bijvoorbeeld om een stopcontact of schakelaar in de muur te plaatsen, kun je een variabele gatenzaag gebruiken. Deze gatenzaag zet je vast op een speciale boor en heeft een variatie van vaste diameters. Ze zijn uitgevoerd met een diamanten of Widia-vertanding.

  4. Vaste gatenzaag

    Professionals geven meestal de voorkeur aan een vaste gatenzaag. Deze is veel steviger van uitvoering en heeft meestal dezelfde vaste diameters als de variabele gatenzaag. De centreer-steenboor maakt eerst een gat in de muur en wordt daarmee in het midden gefixeerd. Bij dieper boren wordt de grote omtrek gezaagd.

  5. Diamantboor

    Professionele diamantboren hebben waterkoeling nodig, vooral bij grotere diameters. Ze zijn geschikt voor baksteen, graniet, kalkzandsteen, poroton (poreuze kleisteen) en gewapend beton. Meestal wordt deze boor gebruikt op een statief. Het aanbevolen boorvermogen is 1500-2500 watt.

  6. Glasboortjes

    Voor het boren in glas heb je speciale glasboortjes nodig. Je moet voorzichtig boren zonder al te veel druk uit te oefenen. Als het mogelijk is boor je vanaf beide kanten in het glas. De glasplaat kan je het beste ondersteunen met een houten plank of plaat.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Boren in steen of glas

3.8
3.8 of 5

373 Aantal stemmen

  • 5
    158
  • 4
    99
  • 3
    38
  • 2
    22
  • 1
    56